opener
  • Actueel nieuws
  • Praktijkinformatie
    • Spoedgevallen
    • Openingstijden
    • Herhaalrecepten
    • Afspraak maken
    • Telefonisch spreekuur
    • Medewerkers
    • Avond-,nacht- en weekenddienst
    • Huisbezoek
    • Assistentie en praktijkondersteuning
  • Routebeschrijving
  • LSP
  • Contactformulier
  • Klachtenformulier
  • griepvaccinatie
  • Moet ik naar de dokter?
  • Digitale patientenomgeving
  • Medische verklaring voor werk/school/reis etc.
open form
  • Home

corona vaccinatie

Veelgestelde vragen over coronavaccinaties:

Kom ik in aanmerking voor een derde boostervaccinatie tegen corona?

Voor mensen met een stoornis in het immuunsysteem kan het zinvol zijn om een derde vaccinatie  toe te dienen. De betreffendee patienten zullen via hun behandelend specialist worden uitgenodigd. Bent u niet (meer) onder behandleing van een specialist dan voldoet u niet aan de criteria voor een derde vaccinatie. Uw huisarts kan u hiervoor niet aanmelden of uitnodigen, dit verloopt uitsluiten via de behandelend specialist.

Mijn vaccinatie staat nog niet in de CoronaCheck app, wat kan ik doen? 

Er is in juni veel onrust gecreëerd in de media : mensen zouden geen gebruik kunnen maken van de Corona Check app omdat huisartsen te traag zijn met de registratie van de vaccinaties. Ik kan niet over andere praktijken oordelen, maar de mensen die door mij gevaccineerd zijn worden op de dag van vaccinatie geregistreerd. De registratie wordt normaal gesproken in de nacht verwerkt door het RIVM. Dat betekent dat de mensen die op 23 en 30/6 gevaccineerd zijn op 24/6 en op 1/7 hun status bij het RIVM kunnen bekijken. Momenteel lijkt het RIVM enorm achter te lopen Uiteraard worden de gegevens niet door het RIVM verwerkt als u geen toestemming heeft gegeven voor het doorgeven van uw vaccinaties. In dat geval zult u geen gebruik kunnen maken van het vaccinatiepaspoort. Als u in april heeft ingevuld dat u geen registratie wilt via het RIVM en u denkt er nu anders over kunt u dat uiterlijk op 22/6 per mail aan de assistente laten weten.

Nu de tussenpoos tussen de eerste en tweede vaccinatie AstraZeneca verkort mag worden, kan ik dan nu ook eerder gevaccineerd worden? 

Nee, de vaccinatiedata voor de tweede vaccinatie Astra Zeneca zijn gepland op 23 en 30 juni, de levering van de vaccins, het benodigde extra personeel en alles eromheen is ook op deze data afgestemd.  Gezien de ingewikkelde logistiek rond de vaccinaties i.v.m. de beperkte houdbaarheid na openen, de 1,5 meter afstand en de 15 minuten wachttijd is het voor ons niet mogelijk om deze data te vervroegen, zelfs als de vaccins eerder geleverd zouden worden.

Wie worden door de huisarts gevaccineerd voor de corona-vaccinatie?

Op dit moment zijn de volgende categorieën patiënten uitgenodigd door de huisarts:

– Patiënten met geboortejaar 1956, 1957, 1958, 1959, 1960

– Thuiswonende  patiënten met het syndroom van Down van 18 tot 75 jaar  (i.v.m. de vaccinatiestop met AstraZneca voor mensen onder de 60 jaar, heeft deze groep inmiddels een uitnodiging gekregen voor eenader vaccina via de GGD)

– Mensen met ernstig overgewicht  (BMI boven de 40) van 18 tot 75 jaar ( i.v.m. de vaccinatiestop met AstraZneca voor mensen onder de 60 jaar, heeft deze groep inmiddels een uitnodiging gekregen voor eenader vaccina via de GGD)

 

Alle patiënten die in bovengenoemde categorieen vallen hebben een uitnodigingsbrief met diverse bijlagen thuisgestuurd gekregen. De vaccinaties op de praktijk vinden plaats op 14 en 21 april, die dagen is de praktijk gesloten en alleen voor spoedgevallen bereikbaar. De tweede vaccinatie vindt plaats op 23 en 30 juni.

Worden de mensen met een verhoogd risico op complicaties ook via de huisarts opgeroepen?

Mensen die risico lopen op complicaties bij corona-besmetting (dit zijn de patienten die ook jaarlijks worden opgeroepen voor de griepvaccinatie) zijn geselecteerd door de huisarts en worden via een speciaal mailingbureau uitgenodigd voor vaccinatie via de GGD.

Ik ben zwanger en wil graag gevaccineerd worden, hoe gaat dat? 

Zwangeren die in een medische hoog-risico categorie vallen ( en normaal ook voor griepvaccinatie worden uitgenodigd) krijgen de oproep zoals hierboven beschreven. Voor de overige zwangeren is nu geen actief oproepbeleid, zij worden gevaccineerd wanneer hun leeftijdscategorie aan de beurt is via de GGD. De vaccins van Pfizer en Moderna (mRNA-vaccins) worden zijn veilg bevonden voor zwangeren. Het heeft geen zin de huisarts te bellen om sneller gevaccineerd te worden, dit kan de huisarts niet voor u regelen.

Kan ik me aanmelden voor vaccinatie via de huisarts als ik nog niet gevaccineerd ben via de GGD?

Er is een beperkt aantal extra AstraZeneca vaccins beschikbaar, we proberen hiermee zoveel mogelijk patienten met hoog risoco op complicaties bij corona-infectie te vaccineren. Als u denkt dat u hiervoor in aanmerking komt kunt u in overleg met de huisarts op de reservelijst geplaatst worden, u wordt dan uitgenodigd als er vaccins beschikbaar zijn. Het is dan wel van belang dat u op beide data (14/4 + 23/6 of 21/4 +30/6) naar de praktijk kunt komen voor uw vaccinatie, anders is het voor ons niet te organiseren vanwege de ingewikkelde logistiek rondom de vaccinatie.

UPDATE: aangezien de eerste vaccinatieronde inmiddels heeft plaatsgevonden kunt u zich niet meer aanmelden voor vaccinatie via de huisarts.

Kan ik mijn afspraak voor de vaccinatie verplaatsen als ik verhinderd ben?

Het uitvoeren van de corona-vaccinaties is een logistieke operatie die zeer complex is (onder andere door de afstandsregels, de 15 minuten observatie na de vaccinatie en het klaarmaken van het vaccin), hierdoor is het helaas niet mogelijk om buiten het afgesproken moment gevaccineerd te worden. Als u niet op het afgesproken moment op de praktijk kunt komen voor uw vaccinatie dan zult u helaas moeten wachten tot u via de GGD een uitnodiging ontvangt voor vaccinatie van uw leeftijdscategorie, in sommige gevallen kan dit nog weken/ maanden duren.

 

Met welk vaccin wordt ik gevaccineerd bij de huisarts?

Huisartsen vaccineren alleen met het AstraZeneca vaccin, het is niet mogelijk om te kiezen met welk vaccin u gevaccineerd wordt. Als u niet met AstraZeneca gevaccineerd wilt worden kunt u wachten tot u wordt opgeroepen door de GGD, echter ook zij vaccineren naast Moderna en Pfizer met Astra Zeneca en het is ook bij de GGD om niet mogelijk om te kiezen met welk vaccin u gevaccineerd wordt. Het ministerie van VWS beslist welke categorieën patiënten met welk vaccin gevaccineerd worden.

Kan ik er voor kiezen om een ander vaccin dan Astra Zeneca te krijgen als ik via de huisarts ben uitgenodigd? 

Minister De Jonge van VWS heeft op 1 juni aangekondigd dat alle 60-plussers die nog niet gevaccineerd zijn, worden opgeroepen om zich alsnog te laten vaccineren. Het gaat hierbij ook om de 60 t/m 64-jarigen (geboortejaren 1956 tot en met 1960) die de afgelopen maanden door de huisartsen zijn uitgenodigd voor vaccinatie (naast de 65-plussers die voor vaccinatie door de GGD zijn uitgenodigd). Het ministerie stelt dat mensen die de eerste vaccinatie met AstraZeneca hebben gehad bij de huisarts, de tweede AZ-prik gewoon bij de huisarts kunnen halen. Het ministerie schrijft(externe link) dat uit onderzoek blijkt dat dat het meest effectief en veilig is. Het is te verwachten dat de Gezondheidsraad zich hier binnenkort ook nog over zal uitspreken.

Huisarts en waarnemend LHV-voorzitter Carin Littooij: “We zijn als LHV verrast door hoe plotseling deze mogelijkheid er nu is. Tot nu toe was de lijn van het ministerie dat deze mensen achteraan in de rij zouden komen voor vaccinatie door de GGD. Nu is er toch snel een andere mogelijkheid. De laatste huisartsenpraktijken hebben de afgelopen weken pas hun eerste prikronde kunnen afronden, omdat er niet eerder vaccins voor hen beschikbaar waren. En dan komt er nu midden in het starten van de tweede prikrondes dit bericht. Ook dit leidt weer tot veel vragen van patiënten en van huisartsen zelf. De overheidscommunicatie hierin moet beter en helderder worden, naar de vaccinatie-uitvoerders en naar de patiënten die zich afvragen waar zij aan toe zijn.”

Het ministerie meldt dat mensen uit de geboortejaren 1956 tot en met 1960 die nog niet gevaccineerd zijn met AstraZeneca, vanaf zaterdag 5 juni online een afspraak kunnen plannen voor vaccinatie bij de GGD. Lees hierover ook de brief(externe link) die de minister vanmiddag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Hoe effectief/veilig is het AstraZeneca vaccin?

https://www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie/vragen-antwoorden

Wat moet ik weten over vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin? | Rijksoverheid.nl

Ik ben onder de 60 jaar, maar heb wel een uitnodiging gekregen voor vaccinatie met AstraZeneca via de huisarts, wat moet ik doen?

Het ministerie van VWS heeft zojuist laten weten dat het covid-19-vaccin van AstraZeneca alleen nog mag worden ingezet voor mensen van 60 jaar en ouder. Het aangepaste, tijdelijke beleid van afgelopen vrijdag wordt daarmee nu permanent het vaccinatiebeleid. Huisartsen kunnen dus doorgaan met het gebruik van dit vaccin voor de doelgroep van 60 jaar en ouder.

De minister zegt dit besluit te hebben genomen op advies van de Gezondheidsraad en na bestudering door het Europees Medicijn Agentschap (EMA).

Carin Littooij, LHV-bestuurslid en huisarts: “Dit besluit van de minister geeft de noodzakelijke duidelijkheid. Maar deze tweede prikpauze en de bijbehorende aanpassing van de doelgroep vorige week hebben grote impact gehad in de huisartsenpraktijk, met name in de praktijken die bezig waren met vaccineren. Het besluit is weliswaar niet aan ons, maar deze pauze was wat ons betreft de laatste. De haalbaarheid en uitvoerbaarheid voor de huisartsenpraktijken is nu tot het uiterste opgerekt, de huisartsen worden overspoeld met vragen over vaccins en vaccinatie en dat moet snel normaliseren.”

Wat betekent dit besluit voor vaccinatie vanuit huisartsenpraktijken?

Huisartsenpraktijken vaccineren met AstraZeneca in deze eerste vaccinatieronde:

  • mensen van 60 tot en met 64 jaar (geboortejaren 1956 t/m 1960). Dat kan gewoon doorgang vinden met AstraZeneca, daarvoor is het vaccin veilig genoeg gebleken.
  • Ook kan AstraZeneca nog steeds worden ingezet voor de thuisvaccinatie van niet-mobiele thuiswonende ouderen, die niet naar een GGD-locatie konden worden vervoerd, zolang zij 60 jaar of ouder zijn.
  • Tevens kan de vaccinatie doorgaan met het 60+deel uit de volgende medische hoog-risicogroepen: patiënten met het syndroom van Down (met geboortejaren 1946 t/m 1960) en patiënten met morbide obesitas (BMI >40) (met geboortejaren 1946 t/m 1960).

Mochten praktijken nog vaccin overhouden na inenten van deze groepen, dan zou onze voorkeur zijn dat ze deze spillage kunnen inzetten voor mensen in hun praktijk van 65 jaar en ouder. We verwachten dat het ministerie en het RIVM daar ook morgen (vrijdag 9 april) duidelijkheid over zullen geven.

Mensen jonger dan 60 jaar die al wel een eerste AstraZeneca-vaccinatie hebben gekregen en daarbij géén ernstige bijwerkingen hebben gekregen, kunnen veilig de tweede prik van dit vaccin (12 weken na de eerste) gewoon krijgen, zo stelt de Gezondheidsraad.

Patienten die aanvankelijk via de huisarts AstraZeneca zouden krijgen ( BMI>40 en onder de 60 jaar) hebben inmiddels een oproep gekregen van de huisarts waarmee ze via de GGD gevaccineerd worden met een ander vaccin dan Astra Zeneca.

Vaccinatie huisartsen en medewerkers

Voor huisartsen en zorgverlenende medewerkers met geboortejaar 1960 of ouder, betekent het dat zij ook in deze ronde met AstraZeneca kunnen worden gevaccineerd.

Huisartsen en medewerkers in de praktijken jonger dan 60 jaar (geboren na 1960) die nog niet zijn gevaccineerd, kunnen via de GGD gevaccineerd worden met een ander vaccin dan Astra Zeneca.

Update 8/4/2021:

In de middag van 2 april ontstond onrust over de bijwerking van het Astra Zeneca vaccin bij mensen jonger dan 60 jaar. In die groep is bij een aantal mensen een ernstige bijwerking in de vorm van trombose geconstateerd. Wij zijn van mening dat de kans op deze bijwerking kleiner is na een Astra Zeneca vaccinatie dan bij bijvoorbeeld pilgebruik of roken, maar we begrijpen ook goed dat de berichtgeving toch onrust veroorzaakt.

Er zou op 7 april een beslissing vallen over het wel of niet doorgaan van de Astra Zeneca vaccinaties bij mensen onder de zestig. De beslissing werd een aantal malen uitgesteld, maar in de avond van 8 april kwam het bericht dat de vaccinatie met Astra Zeneca gestaakt wordt bij mensen onder de zestig jaar. In mijn praktijk is een groep van ongeveer 12 mensen onder de zestig jaar uitgenodigd voor de vaccinatiedagen op 14 en 21 april. Wij hebben besloten nog tot maandag 12 april te wachten totdat we definitief afbellen. Het beleid rond de vaccinaties is namelijk nogal veranderlijk gebleken de afgelopen maanden. Als er op 12 april geen verandering in het beleid wordt verwacht zullen we de genodigden onder de zestig afbellen. We zullen onze reservelijst aanspreken om de lege plekken te vullen.

Het is op dit moment nog niet duidelijk welke andere mogelijkheid geboden zal worden in het geval wij de mensen onder de zestig niet mogen vaccineren. Houdt u de site ook volgende week in de gaten voor de nieuwste ontwikkelingen.

Onderstaande tekst is opgesteld op 30 maart en geldt nog steeds voor alle mensen boven de 60:

Wij hebben op 30 maart vaccinaties Astra Zeneca besteld voor de volgende doelgroepen:

  1. Patiënten met geboortejaren 1956, 1957, 1958, 1959, 1960.
  2. Thuiswonende  patiënten met het syndroom van Down
  3. Mensen met ernstig overgewicht  (BMI boven de 40) van 18 tot 75 jaar.

De vaccinaties zullen op de praktijk gegeven worden op woensdag 14 en woensdag 21 april. We versturen onze uitnodigingen op 6 april dus u ontvangt ze uiterlijk 9 april. Zonder uitnodiging kunt u helaas niet gevaccineerd worden. Door de gecompliceerde organisatie rond het vaccineren (ampullen zijn na openen beperkt houdbaar en alle patiënten moeten een kwartier wachten na hun vaccinatie) kunnen we niet afwijken van de tijden die worden aangegeven op de oproepkaart. De genodigden zien meteen op welke datum ze hun tweede vaccinatie krijgen. Dit zal zijn op 23 of 30 juni. Als u Covid gehad heeft in de laatste 6 maanden kunt u de tweede vaccinatie afzeggen.

Wij hebben een reservelijst voor het geval we vaccinaties overhouden doordat mensen uit de doelgroep afbellen. Ook voor die reservelijst zult u door ons worden uitgenodigd. We hebben ervoor gekozen om deze lijst te reserveren voor mensen van 65-70 jaar met extra risicofactoren, zoals diabetes, astma of hartziekten. Helaas verwachten we slechts enkele mensen van de reservelijst te kunnen uitnodigen. De mensen om wie het gaat krijgen een telefoontje van de assistente.

De GGD heeft inmiddels patiënten van 70 jaar en ouder uitgenodigd voor een vaccinatie.

Ouderen die de GGD te ver vonden, maar wel op de praktijk kunnen komen voor een vaccinatie, verzoeken wij ons te bellen. Astra Zeneca is misschien een minder geschikt vaccin voor ouderen, maar het huidige standpunt van het RIVM is dat het wel veilig is (mogelijk iets minder effectief dan de vaccins van de GGD). Iets is beter dan niets, dus als u in staat bent op de praktijk te komen en u wilt niet naar de GGD kunnen wij u op de reservelijst zetten. We laten u dan weten of u gevaccineerd kunt worden bij ons

Op 1 februari hebben wij een selectie van mensen die in instellingen wonen (ouderen, gehandicapten) verstuurd naar de regionale huisartsorganisatie HONK. Deze mensen zijn inmiddels gevaccineerd in de instelling  door een team van HONK medewerkers.

Ook de huisartsen zijn nu volledig gevaccineerd. De vaccins werden verstrekt in het NWZ. Ons personeel heeft een eerste vaccin gehad met Astra Zeneca via de GGD en ontvangt in juni een tweede vaccin.

Als u  vragen hebt over de vaccinaties verwijzen we u naar www.coronavaccinatie.nl en het landelijke nummer van het RIVM (tussen 08.00-20.00 uur) 0800-1351.

Andere bruikbare links:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/vraag-en-antwoord

Filmpje met toegankelijke uitleg over het vaccin:  https://corona.steffie.nl/nl/#!/nl/modules/vaccinatie/961/stap-3.html

Update 3/4/2021:

In de middag van 2 april werd bekend dat de Astra Zeneca vaccinaties voor mensen onder de 60 tot 7 april worden gestaakt. De postzakken met de uitnodigingen liggen al klaar en het wordt lastig om de mensen onder de 60 eruit te vissen. Bovendien wordt mogelijk op 7 april besloten dat de groep onder de 60 toch veilig gevaccineerd kan worden. Mocht u, ivm ernstig overgewicht of ivm het Down syndroom, een uitnodiging van ons ontvangen terwijl u jonger dan 60 bent houdt u dan deze website in de gaten voor de nieuwste ontwikkelingen. Als na 7 april het advies van het RIVM blijft dat mensen onder de 60 niet gevaccineerd mogen worden zullen wij deze groep afbellen. Op dit moment is onduidelijk  welke andere mogelijkheid u dan geboden kan worden.

Het risico op trombose na vaccinatie met AstraZeneca lijkt zeer gering : 1 per 100.000 gevaccineerden en lijkt met name voor te komen bijvrouwen onder de 55 jaar. Het is nog niet duidelijk of er een oorzakelijk verband is met de AstraZeneca vaccinatie, trombose kan vele oorzaken hebben oa. gebruik van de anticonceptiepil en erfelijke aanleg.

Update 27/3/2021:

Het lijkt erop dat de huisartsen in Noord- Holland deze week de vaccins kunnen bestellen en dan naar alle waarschijnlijkheid in de week van 12-16 april kunnen starten met vaccineren.

Update 7/3/2021:

Helaas is er nog steeds geen definitieve datum bekend waarop wwe de vaccins voor onze patienten kunnen bestellen en de uitnodigingen kunnen versturen. De voorbereidingen zijn in volle gang en we hopen binnenkort te kunnen starten met het vaccineren van onze patiënten van 63 en 64 jaar, aan patiënten met het syndroom van Down en aan mensen met ernstig overgewicht  (BMI boven de 40) van 18 tot 65 jaar.

update 12/2/2021:

Wij hebben op 8 februari gehoord dat we uiterlijk medio maart een beperkte hoeveelheid van het Astra Zeneca vaccin zullen ontvangen. Wij mogen dan uitnodigingen  versturen  aan onze patiënten van 63 en 64 jaar, aan patiënten met het syndroom van Down en aan mensen met ernstig overgewicht  (BMI boven de 40) van 18 tot 65 jaar.  Als er meer vaccins beschikbaar komen kunnen ook  onze patiënten van 60,61 en 62 jaar worden uitgenodigd. Als u tot de genoemde groepen behoort ontvangt u van ons een brief zodra duidelijk is wanneer wij de vaccins ontvangen.

Of de huisartsen nog andere groepen gaan vaccineren is op dit moment niet bekend.

Een aantal weken geleden hebben wij lijsten van onze 90 plussers aan de GGD doorgegeven. De 85 plussers zijn door de GGD opgeroepen in de week van 1 februari en vanaf 8 februari tot eind maart volgen de 80 plussers.  De huisartsen spelen geen rol in het vaccineren van deze groepen. Wij adviseren al onze ouderen die een oproep krijgen de vaccinatie niet uit te stellen. Hoe lastig het ook is, probeert u een manier te vinden om op de vaccinatielokatie te komen. Er is voorlopig namelijk geen enkel zicht op eventueel thuis prikken. De Astra vaccins, die wij binnenkort zullen ontvangen, zullen niet gegeven worden aan 65-plussers omdat de oudere leeftijdsgroep niet onderzocht is bij de ontwikkeling van dit vaccin.

Op 1 februari hebben wij een selectie van mensen die in instellingen wonen (ouderen, gehandicapten) verstuurd naar de regionale huisartsorganisatie HONK. Deze mensen zullen met ingang van 10 februari in de instelling worden gevaccineerd. Het HONK neemt hierover contact op met de instellingen.  Hierin spelen wij dus verder geen rol.

De huisartsen zijn in het NWZ op 6 februari uitgenodigd voor hun eerste vaccinatie. Om de kans op uitval van zorg in de praktijk zo klein mogelijk te maken hebben dokter de Waard en dokter van Ginkel zich laten vaccineren. Het overige personeel van de praktijk kan worden gevaccineerd zodra we de vaccinaties van Astra Zeneca binnen krijgen.

Als u nu al vragen hebt over de vaccinaties verwijzen we u naar www.coronavaccinatie.nl en het landelijke nummer van het RIVM (tussen 08.00-20.00 uur) 0800-1351.

Andere bruikbare links:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie/vraag-en-antwoord

Filmpje met toegankelijke uitleg over het vaccin:  https://corona.steffie.nl/nl/#!/nl/modules/vaccinatie/961/stap-3.html

www.thuisarts.nl

 

15/1/2021:

Momenteel is nog niet duidelijk hoe de landelijke vaccinatiecampagne  zal worden vormgegeven en welke groepen als eerste gevaccineerd zullen worden en door wie dit zal worden uitgevoerd. We werken achter de schermen hard om iedereen zo snel mogelijk de kunnen vaccineren en zodra er meer duidelijkheid is zult u hierover worden geinformeerd.

Wij hebben nog geen informatie over wanneer wij eventueel Coronavaccinaties gaan geven. Ook telefonisch kunnen wij u geen nadere inlichtingen hierover geven. Op onze website zullen we u van de ontwikkelingen op de hoogte houden.

 

  • a
  • a
  • a
print

Contact

Spoednummer 072-5074840 (kies 8)

mevr. K.H.S. de Waard

van Everdingenstraat 36
1814 HA Alkmaar
Telefoon:
072-5074840
Receptenlijn:
072-5074818
Routebeschrijving >

Over de praktijk

  • Routebeschrijving
  • Medewerkers
  • Praktijkfolder

Patiëntenomgeving

  • Privacyverklaring
  • Cookiewetgeving
  • Beheer

© 2025 mevr. K.H.S. de Waard